Erva Hukuk & Danışmanlık'ta Sorunsuz Çözümler
Search
Close this search box.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Günümüzde pek çoğumuzu başına gelen kaza değer kaybı, maddi anlamda birçok sürücüyü sıkıntıya sokmaktadır. Bu durumla karşı karşıya kalan sürücüler, araçların değer kaybı kesintilerini gidermek için sigorta şirketlerine başvuruda bulunurlar. İşte bu noktada kaza değer kaybı ile karşılaşan sürücülerin, süreci doğru ve hızlı bir şekilde yürütebilmeleri için “Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?” adlı içeriği hazırladık. Bu içerik doğrultusunda kaza değer kayıpları durumunda nasıl başvuru yapacağınız hakkında bilgi sahibi olabilir. Aynı zamanda süreci doğru bir şekilde yürütebilirsiniz. Hepinize iyi günler dileriz.

Araç Kaza Değer Kaybı Başvuru Şartları Nelerdir?

“Hasar kaybı” olarak da bilinen araç hasar kayıplarında, hasar kayıplarının karşılanabilmesi için belli başlı şartlar vardır. Bu şartları karşılayan sürücüler ve araçlar kaza değer kaybı tazminatını almaya hak kazanırlar. Bu bağlamda kaza değer kaybı tazminatını almaya hak kazanmak için şu şartları yerine getiriyor olmanız gerekir;

  • Kazanın üzerinden 2 yıl geçmemiş olması gerekir.
  • Değer kaybını talep eden sürücünün %100 kusurlu olmaması gerekir.
  • Kaza değer kaybı kapsamında araçta onarılabilir hasarlar olmalı
  • Hasara sahip olan parçaların daha önceden  hasar kaybına sahip olmaması gerekir.
  • Gerekli belgelerin (kaza raporu, onarım faturaları, eksper raporu vb.) eksiksiz sunulmalı. 

Böylece bu şartlar karşılandığı takdirde kaza değer kaybı tazminatı alınabilir ve  araç sahibinin uğradığı maddi zarar bir nebze de olsa telafi edilebilir. 

E-Devletten Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır ?

E-devletten kaza değer kaybı yapacaksanız, oldukça dikkatli olmanız gerekir.  Aksi halde yanlış başvuru nedeniyle süreciniz uzayabilir. Bu nedenle aşağıdaki süreçleri inceleyerek, e-devlete online başvuru yapabilirsiniz. Bu doğrultuda aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli olacaktır.

1. “Eksper Atama Bilgileri” Adımı

E-devlet üzerinden kaza değer kaybı başvurusunda bulunacaksanız ilk olarak, https://online.sbm.org.tr/htm-eksist/public/talep/yeni.sbm adresinden, araç için e-devlet doğrulaması yapılabilir. Bunun için  “Değer Kaybı Ataması” seçeneği seçilerek, “Kullanım Sözleşmesi” onaylanır ve  “İleri” butonuna tıklanır.

2. “Atama Yapan Bilgileri” Adımı

İleri butonuna tıkladıktan sonra “Atama yapan bilgileri” sayfasında, bilgiler eksiksiz bir şekilde girilerek, aşağıdaki “aracımla ilgili trafik değer kaybı talebi”  kutucuğu işaretlenmeli. Böylelikle kaza değer kaybının bir diğer adımı tamamlanmış olur. Eğer başvuru tarihinden itibaren 1 iş günü içerisinde şirket tarafından atama yapılmazsa, bu ekrandan hak sahibi eksper atama talebinde bulunabilir. 

3. “Araç Bilgileri” Adımı

Atama yapan bilgileri sayfasından sonra sistem sizi araç bilgileri sayfasına yönlendirecektir. Bu sayfada,  araca ait bilgiler otomatik şekilde gelmektedir. Bu nedenle sistemde olmayan bilgiler tarafınızdan girilmesi gerekir. Yalnız bu noktada bilgileri doğru girdiğinize dikkat edin. Aksi halde hasar tazmin sürecinde uzamalar meydana gelebilir.

4. “Hasar Evrakları” Adımı

Sonraki adımda ise kullanıcı tarafından değer kaybı olarak gösterilen evraklar sisteme yüklenir. Bu evrakların yüklenmesi zorunlu değildir. Belge yüklenmediği takdirde,  Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) sistemindeki belgeler baz alınmaktadır. 

5. “İletişim Bilgileri” Adımı

Hasar evrakları adımını geçtikten sonra karşınıza iletişim bilgileri sayfası çıkacaktır. Bu sayfada, değer kaybı ile ilgili bilgilerin sms veya e posta yoluyla bildirileceği kişinin, bilgileri girilmelidir. Bu sayede değer kaybı ile ilgili tüm bilgiler anlık olarak o kişiye düşecektir. 

6. “Eksper Atama” Adımı

Son olarak bu sayfada sistem tarafından sıralı bir şekilde eksper ataması yapılır. Bu sıralı atama, sigorta şirketleri tarafından yapılan atamalarda da geçerlidir. Eksper ataması yapıldıktan sonra, kaydet butonuna tıklayarak, talebe ait işlem referans numarası, kullanıcı sorgu şifresi ve ekspere ait bilgileri görebilirsiniz.

Bir önceki sayfaya tıklayarak, “Eksper Atama Durum Sorgulama” butonuna tıklayarak, plaka ve şifrenizi girerek, hasar bilgileri hakkında detayları öğrenebilirsiniz.

B) Hak Sahibi Adına Yapılan Vekaleten Atama

1. “Eksper Atama Bilgileri” Adımı

Hak sahibi adına vekaleten atama yapacaksanız, yine https://online.sbm.org.tr/htm-eksist/public/talep/yeni.sbm adresinden başvuru yapabilirsiniz. Siteye girdikten sonra değer kaybı talebi için “Değer Kaybı Ataması” seçeneğini seçerek,  “Kullanım Sözleşmesi”ni  okuyarak, onaylayın. Ardından ileri butonuna tıklayın.

2. Atama Yapan Bilgileri Adımı

Eksper atam bilgileri sayfasından sonra, vekaleten eksper atama talebinde bulunacak kişi, kendi bilgilerini doldurarak “ileri” butonuna tıklar. Ardından, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarıyla belirlenen belgeler ile birlikte, sigorta şirketine yazılı beyanda bulunulur.

3. “Araç Bilgileri” Adımı

Bu sayfada değer kaybına maruz kalan aracın bilgileri otomatik olarak ekrana gelir. Sistem de olmayan ek bilgiler ise, kullanıcı tarafından girilerek, tamamlanır. Böylelikle başvuru formu eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olunur. Eğer sisteme yanlış bir bilgi girilirse, hasar tazmin sürecinin uzar veya olumsuz bir şekilde sonuçlanır. Bu nedenle bilgilerin tam ve doğru olduğuna dikkat edin.

4. “Hasar Evrakları” Adımı

Burada yine hasarla ilgili evraklar sisteme yüklenmeli. Bu belgelerin başında da Eksper Raporu – Onarım Faturası – Hasar Fotoğrafları – Onarım Fotoğrafı gibi şeyler gelmektedir.  Böylece  tüm bu belgelerin eksiksiz bir şekilde sisteme yüklenmesi, başvurunun değerlendirilmesi ve hızlı sonuçlanmasına yardımcı olur. Belge eklenmemesi durumunda SBM sistemlerindeki ve sigorta şirketlerinde bulunan mevcut evraklar esas alınacaktır.

5. “İletişim Bilgileri” Adımı

Bir sonraki adım olan iletişim bilgileri sayfasında, hasar kaydı ile ilgili bilgilerin yönlendirileceği kişinin e posta ve telefon numarası girilmeli.Ardından vekalet sözleşmesi eklenerek, “İleri” butonuna tıklanır. Yalnız bu sayfadaki bilgilerin doğruluğundan emin olun. 

6. Eksper Atama Adımı

Son olarak eksper atama adımına gelindiğinde, atama şekli seçilip, “kaydet” butonuna tıklanmalı ve bir önceki sayfada plaka ve şifre bilgisi ile hasar bilgileri ve atama durum detayı sorgulanır. Sorgu esnasında “Atama Durumu” alanında “Vekalet Onayı Bekleniyor” şeklinde bir uyarı bulunur. Eğer SBM tarafından kontrol edilen Vekalet Sözleşmesi uygun ise, eksper ataması yapılır. Uygun değil ise tekrardan sürecin kontrol edilip, düzenlemeler yapılmalı.

C) Değer Kaybı Eksperinin Hak Sahibi Tarafından Seçerek Atanması

Eğer hak sahibi tarafından talep edilen eksper ataması iptal edilirse, sistem tekrardan sıralı bir şekilde eksper ataması yapar. Eğer yeni atılan eksperde hak sahibi tarafından reddedilirse,  https://online.sbm.org.tr/htm-eksist/public/talep/sorgu.sbm linki üzerinden 1 iş günü içerisinde yeni eksper seçilebilir. 1 gün iş günü geçtiği takdirde ise, “sıralı” olarak yeni bir eksper ataması yapılır. 

D) Hak Sahibi Tarafından Hasar Kaybı Talebinin İptal Edilmesi

Eğer hak sahibi eksper atamasından vazgeçtiyse https://online.sbm.org.tr/htm-eksist/public/talep/sorgu.sbm adresi üzerinden, “Durum Değişikliği” başlığından “İptal Et”  butonuna tıklayarak bir kere mahsus olarak iptal edebilir. Ancak bu noktada unutulmaması gereken en önemli şey, iptallerin sadece “Bekliyor” durumunda olan eksper kayıtlarında yapılabilmesi. Eğer tekrar talepte bulunulacaksa, “Tekrar Talep Et” butonuna tıklayarak, eksper atama talebinde bulunulabilir.

E) Hak Sahibi Tarafından Hasar Kaybı Raporuna İtiraz Edilmesi

Hak sahibi tarafından yapılan veya Sigorta Şirketi tarafından yapılan eksper atamalarına ilişkin rapora, itiraz edilebilir. Bu itiraza 3 gün içinde https://online.sbm.org.tr/htm-eksist/public/talep/sorgu.sbm adresinden yapabilirsiniz. 3 gün içinde itiraz edildiğinde, sistemden otomatik olarak “Sıralı” şekilde yeni bir “itiraz eksper” ataması yapılır. Fakat itiraz 2 gün içinde yapılıyorsa, “Sıralı” şekilde yeni bir “hakem eksper” ataması yapılır. 

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nereye Yapılır?

Kaza değer kaybında en merak edilen soruların başında, kaza değer kaybının nereye yapıldığıdır. Bu noktada başvuru, değer kaybı talebinde bulunmak isteyen araç sahibi tarafından  kendi sigorta şirketine veya karşı tarafın sigorta şirketine yapılmaktadır. Yapılan başvuru sırasında, kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren en geç iki yıl içinde başvuru yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Aksi takdirde talep hakkı kaybedilebilir. 

Başvurunun yapılacağı yer, aracın kasko poliçesi olup olmadığına veya kazanın kusurlu tarafına göre değişiklik gösterebilir. Eğer kusurlu tarafın sigorta şirketine başvuru yapılacaksa, doğrudan o şirketle iletişim kurulmalıdır. Başvuru, sigorta şirketlerinin merkezlerine, yetkili acentelerine ya da e-Devlet sistemi üzerinden de yapılabilir. Ayrıca, Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurarak da süreç hızlandırılabilir.

Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?

Araç değer kaybı almak için, öncelikle kazanın ardından doğru bir başvuru sürecinin takip edilmesi gerekir. Başlangıç olarak, kazanın meydana geldiği tarihten itibaren aracın değer kaybını talep etme hakkına sahipsiniz. Bu başvuru, kazanın kusurlu tarafının sigorta şirketine yapılmalıdır. İlk olarak, kazanın ayrıntılarıyla birlikte aracın hasar durumunu gösteren belgeler toplanmalıdır. Bu belgeler arasında eksper raporu, onarım faturaları, hasar fotoğrafları ve onarım sürecine ait fotoğraflardır. Ardından, aracın kaza sonrası değer kaybını tespit edebilmek için sigorta şirketine sunulmalıdır. Başvuru sigorta şirketinin şubeleri, merkez ofisi veya online platformları üzerinden yapılabilir. Daha sonra Sigorta şirketi, başvurunun ardından gelen belgeleri değerlendirerek, aracın değer kaybını hesaplayıp tazminat ödemesi yapar. 

Değer Kaybı İçin Sigorta Şirketine Başvuru

Araç hasar kaybı için sigorta şirketine başvururken, belli başlı evraklar ile başvuru yapılması gerekir. Bu evraklar;

  • Sigorta şirketine başvuruyu kişinin avukatı yapıyorsa, müvekkile ait vekaletname.
  • Araçtaki değer kaybının maddi yansımasını gösteren ekspertiz raporu
  • Araç değer kaybına ilişkin eksper raporunun faturası
  • Kaza sonrası taraflar arasında ya da kolluk görevlisi tarafından tutulan kaza tespit tutanağı.
  • Kazaya karışan araçların ruhsat faturası
  • Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası poliçesi (ZMMS)
  • Değer kaybı talebinde bulunacak aracın onarım fotoğrafları

Araç Değer Kaybı için Hangi Evraklar Gerekli?

Araç hasar kaybı talebinde bulunacaksanız, tarafınızdan temin etmeniz gereken evraklar mevcuttur. Bu evraklar, tazminat talebinde bulunmanızı kolaylaştırır ve süreci hızlandırır. Bu doğrultuda kaza değer kaybı kapsamında temin etmeniz gereken evraklar şunlardır;

  • Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı (kaza zaptı) tasdikli örneği veya Tramer Kaza Tespit Tutanağı (KTT)
  • Hak sahibine ait banka hesap bilgileri (IBAN)
  • Değer kaybı talep beyanı
  • Örnek hasar eksper raporu
  • Zarar gören aracın ruhsat fotokopisi
  • Hasara ilişkin fotoğraflar
  • Mağdura ait TC kimlik numarası veya vergi levhası
  • Eğer hasar vekalet tarafından takip ediliyorsa; Vekaletname örneği, vekilin IBAN bilgisi ve T.C. kimlik numarası 
  • Poliçede plaka numarası belirtilmemiş ise; sigortalı aracın ruhsat fotokopisi

Kaza Sonrası Araç Hasar Kaybı Nasıl Alınır?

Kaza sonrası hasar kaybı alabilmek için ilk önce, kaza sonrası aracın hasarını ve onarım sürecini belgeleyen detaylı bir kaza raporu hazırlanmalıdır. Bahsi geçen bu rapor kaza anına ait tüm bilgileri, hasar gören alanları ve onarım maliyetlerini içermelidir. İkinci olarak da, aracın hasar görmüş olması ve kaza nedeniyle değer kaybına uğramış olması gerektiği için, bir ekspertiz raporu alınmalıdır. Ekspertiz raporu genel olarak,  aracın mevcut durumunu ve değer kaybını belirler. Son olarak da  aracın onarıma alındığı tarih ve onarım masraflarını gösteren faturalar ile birlikte, kaza sonrası değerin ne kadar azaldığını gösteren belgeler toplanarak, sigorta şirketi tarafından sürücüye   

uygun görülen miktarda tazminat ödemesi yapılır.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Ne Zaman Yapılır?

Hasar kaybı durumlarında başvurunun vakit kaybetmeden bir an önce yapılması gerekir. Buna göre kaza sonrası araçta meydana gelen değer kaybının tazmin edilebilmesi için başvuru süreci, genellikle kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren 2 yıl içinde başlatılmalıdır. Böylelikle bu süre  hak düşürücü süre olarak kabul edildiğinden, belirtilen süre zarfında başvuru yapılmaması araç sahibinin tazminat talebi hakkı ortadan kalkar. Ayrıca başvurunun zamanında yapılması, aracın tamir edilmesinden önce veya hemen sonrasında gerçekleştirilmesi, değer kaybının daha doğru bir şekilde tespit edilmesini sağlar. Bunun sonucunda da  mağdur sürücünün hakları doğru bir şekilde korunmuş olunur.

Araç Değer Kaybına İlişkin Araç Sınırlaması Var mı?

Araç hasar kaybında merak edilen soruların başında gelen, ilişkin sınırlaması var mıdır? sorusu için çok farklı görüşler oluşsa da, genel manada hasar kaybı tazminatı talep edilebilmesi için belli bir sınır yoktur. Önceki senelerde var olan 150.000 km veya 165.000 km sınırı, 2023 yılı itibariyle kaldırılmıştır. Bu sayede aracın kilometresi ne olursa olsun, hasar kaybı tazminatı talep edilebilmektedir. Ancak bu durum, kullanım durumu gibi faktörlerin tamamen göz ardı edileceği anlamına gelmez. Böylece araç değer kaybının doğru ve detaylı bir şekilde raporlanması, tazminat talebinin kabul edilmesi ve uygun bir miktarda ödenmesi açısından büyük önem taşır. Bu sayede de araç sahipleri adil bir tazminat elde edebilirler.

Değer Kaybı Taleplerinde Dosya Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Değer kaybı taleplerinde dosyanın sonuçlanma süresi, başvuru sürecinin nasıl yönetildiğine ve ilgili belgelerin eksiksiz sunulup sunulmadığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle kesin bir süre söylemek yanlış olacaktır. Fakat kaza değer kaybında ortalama olarak  süreç şu şekilde ilerler. İlk olarak toplanan evraklar ile başvuru yapılır. Başvuru sonrasında sigorta şirketi veya ilgili kurumlar tarafından dosya üzerinde detaylı bir inceleme ve değerlendirme süreci başlatılır. Bu süreç, sigorta şirketinin işleyiş hızı, taleple ilgili belgelerin tam ve doğru olup olmadığı, kazanın karmaşıklığı ve varsa taraflar arasındaki anlaşmazlıkların varlığı gibi faktörlere bağlı olarak, birkaç hafta ile birkaç ay arasında sürebilir. Bunun yanı sıra dosyanın incelenmesi sırasında eksik bilgi veya belge bulunması, süreci uzatabilir. Ancak ortalama olarak bahsedilen bu süreç 6 ay sürmektedir. 

Araç Hasar Kaybında Tahkime Başvuru Yapılabilir Mi?

Bu soru araç kaza kaybı kapsamında oldukça merak edilen bir sorudur. Bu soruya genel olarak cevabımız “Evet”tir. Çünkü tahkim başvuruları, sigorta şirketiyle yaşanan anlaşmazlıkların çözümü için etkili bir yol sunar. Bu nedenle tahkim başvurusu yoluna gidilebilir. Bahsi geçen bu başvurular genel olarak sigorta poliçesi kapsamında, sigorta şirketi tarafından yapılan hasar kaybı tazminat ödemesinin yetersiz olduğu durumlarda başvurulan bir yoldur.  Bu noktada  sigorta şirketleriyle uyuşmazlık yaşandığında, taraflar mahkemeye gitmeden önce bağımsız bir hakem heyeti tarafından değerlendirilir. Böylelikle, anlaşma yoluna sağlıklı bir şekilde gidilir. 

Tahkim başvuru sürecinde sigorta tahkim komisyonuna sigorta poliçesi, hasar raporları, ekspertiz raporları ve sigorta şirketi ile yapılan yazışmalar gibi belgeler sunulmalıdır. Bu belgeler ışığında daha hızlı ve maliyetsiz bir çözüm sağlanır. Ayrıca tahkim kararları bağlayıcı nitelikte olduğundan, sigorta şirketleri tarafından uygulaması zorunlu olan kararlardır.

Sizde araç değer kaybı konusunda profesyonel ve uzman hukuk danışmanlarından yardım almak istiyorsanız, Erva Hukuk’un profesyonel hukuk danışmanları ile iletişime geçebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Hakkında Merak Edilenler

Araç Değer Başvurusunu Kim Yapar?

Araç değer kaybı başvurusunu genellikle kazaya karışan araç sahibi yapar. Ancak araç sahibi, başvuruyu kendisi yapabileceği gibi, vekalet vererek bir avukat aracılığıyla da gerçekleştirebilir.  

Araç değer kaybı başvurusunun süresi, başvurunun yapıldığı sigorta şirketine, dosyanın tamlığına ve iş yüküne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle, başvuru yapıldıktan sonra sigorta şirketleri, dosyanın incelenmesi ve değer kaybının hesaplanması için birkaç hafta ile birkaç ay arasında bir süre talep edebilir.

Araç değer kaybı başvurusu için genellikle doğrudan bir başvuru ücreti ödenmez. Ancak, bazı durumlarda değer kaybı tazminatı talep sürecinde belirli masraflar söz konusu olabilir. Örneğin, eksper raporu hazırlatılması veya hasar belgelerinin toplanması gibi işlemler için ücretler talep edilebilir. Bu masraflar, tazminat başvurusu sırasında ortaya çıkan ekstra maliyetlerdir ve başvuruyu yapan kişi tarafından karşılanabilir. 

Trafik sigortası, araç değer kaybı tazminatını doğrudan ödemez. Trafik sigortası, kaza sırasında üçüncü şahıslara verilen maddi zararları ve yaralanmaları karşılamak üzere düzenlenmiş bir sigorta türüdür. Ancak araç sahibi veya sürücüsü, kendi aracında meydana gelen değer kaybını karşılamak için genellikle kasko sigortasından yararlanabilir.

Tabiidir çünkü , araç yaş sınırı bakımından herhangi bir sınır söz konusu değildir. 

2021 yılında yapılan değişiklikle hasar değer kaybı talebinde bulunmak için 165.000 km’den düşük olması şartı kaldırılmıştır. Bu sebeple 165 binde ki araçta değer kaybına tabiidir.