Değer Kaybı Eksper Ataması Nasıl Yapılır?

Değer kaybı eksper ataması, hasar gören bir mal veya aracın değer kaybını belirlemek için sigorta şirketleri, mahkemeler veya diğer ilgili kurumlar tarafından gerçekleştirilen bir süreçtir. Bu atama süreci, doğru ve adil bir tazminat değerlendirmesi yapılabilmesi için son derece önemlidir. O yüzden değer kaybı eksper atamasının nasıl yapıldığı oldukça merak edilen bir konu haline gelmiştir. İşte tam da bu noktada “Değer Kaybı Eksper Ataması Nasıl Yapılır?” içeriğimize  göz atarak, detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Hepinize keyifli okumalar ve iyi günler dileriz.

Değer Kaybı Eksper Ataması Nedir?

Değer kaybı eksper ataması, sigorta sektöründe ve özellikle trafik kazaları, hırsızlık, doğal afetler veya herhangi bir hasar durumunda, bir malın veya aracın değer kaybını belirlemek için yapılan bir değerlendirme sürecidir. Bu süreçte, sigorta şirketleri veya ilgili diğer kurumlar, bağımsız bir eksperi atayarak, hasar gören malın mevcut değerini ve değer kaybını hesaplarlar. Yapılan bu hesap sonucunda, bir malın veya aracın onarıldıktan sonra hala sahip olduğu değer kaybı ortaya çıkar. Örneğin, bir araç kaza yaptıktan sonra onarılsa bile, ikinci el piyasasında eski durumuna göre daha düşük bir değere sahip olabilir.

Eksper, genellikle uzmanlık alanına göre araçları, yapıları veya diğer değerli eşyaları inceleyerek, hasarın ekonomik etkisini belirler. Bu rapor, sigorta poliçesi kapsamında tazminat taleplerinin doğru bir şekilde değerlendirilmesine ve adil bir ödeme yapılmasına yardımcı olur. 

Neden Araç Değer Kaybında Eksper Ataması Yapılır?

Kaza sonrası araçta meydana gelen hasarın ve değer kaybının tespit edilmesi gerekir. Araç sahibi kaza nedeniyle aracının piyasa değerinin ne kadar azaldığını ve buna karşılık diğer taraftan alması gereken miktarı görmelidir. Kaza sonrası neden araç değer kaybında eksper ataması yapılır derseniz en önemli sebebi hukuki süreci başlatmaktır. Ortada eksper raporu yoksa ve zararın miktarı belli değilse hukuki olarak Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuramayacağınız gibi dava yolunu da kullanamazsınız. Çünkü talep edilecek miktar belli olmadığı için  Sigorta Tahkim Komisyonuna itiraz mümkün olmamaktadır.

Eksper raporunda yer alan değer 5 bin TL altında ise rapora itiraz etme ve dava yolunu kullanma hakkınız da doğmaz. Şirketin size ödeyeceği miktarı kabul edip başkaca talepte bulunamazsınız. Hukuki süreci yönetmek ve zararı tam anlamı ile tazmin etmek açısından eksper raporunda yazan miktara ihtiyaç duyulur. Bunu ise tespit edecek kişi eksperdir.  Bu bağlamda eksperin hazırlamış olduğu eksper raporunda yazan miktar mağdur araç sahibinin zararını karşılamayacak ise yargı yolunu kullanmanın tek yolu eksper raporunda yazan açıklamalar ile toplam araç değer kaybıdır. Bu araç değer kaybı sayesinde hak sahipleri, rapora göre haklarını talep edebileceklerdir.   

Trafik kazası eksper raporu olmadan hakkınızı aramanız mümkün değildir. Bu rapor zararın varlığını uzman kimse tarafından tespit ettirdiğinden delilleri ile ortaya koyar. Raporun alınması ise eksper ataması sayesinde gerçekleşir. Değer kaybı eksper ataması yapıldıktan sonra 3 iş günü içinde rapor hazırlanıp ilgili yerlere ve kişilere gönderilir. Eksperin hazırladığı rapora itiraz edebileceğiniz gibi bu rapordaki miktarı sigorta şirketinden talep edebilirsiniz. Sigorta şirketi belirtilen miktarı ödemediği takdirde icra yoluna başvurabilirsiniz. Dilerseniz dava yolunu da kullanabilirsiniz. İcra ve yargı yollarına başvurmak için bu rapor son derece önemlidir.  

Değer Kayıpları Tespitinde Eksper Kim Tarafından Atanır?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nde kurulan sistem üzerinden eksper ataması yapılır. Bunun için e-devlet ile doğrulama yapmanız gerekir. Ardından hak sahibi kişiler ( mağdur araç sahibi, sigorta ettiren ve sigortalı) değer kayıpları tespitinde eksper ataması talebinde bulunabilir. Bununla birlikte hak sahibi adına vekaleten atama da yapılabilir. Burada amaç sigorta şirketinin eksper atamasını geciktirmesi halinde ihbardan itibaren 1 iş günü içinde değer kaybı eksper atama işleminin tamamlanmasıdır. Bu sayede hak sahipleri ve mağdur araç sahibi değer kaybını tespit ettirip kısa sürede zararını tanzim ettirebilecektir. 

Eksper Atamasının Gerçekleşmesi İçin Neler Yapılmalı?

Kazaya karışan araç sahibi kendi adına değer kaybı eksper ataması yapabileceği gibi farklı kişiler, kurumlar ve yollarla da istemde bulunabilir. Değer kaybı eksper atama e-devlet üzerinden yapılırken farklı basamaklar kullanılabilir. O yüzden atama yapacak kişilerin adımlarda yer alan bilgileri eksiksiz doldurup basamakları tamamlaması istenir. 

  • Hak Sahibi Tarafından Yapılan Değer Kaybı Eksper Ataması

Hak sahibi tarafından yapılan değer kaybı eksper ataması için e-devlet üzerinden erişim sağlamanız gerekir. Ardından;

  • Hak sahibi kendi e-devlet bilgilerini girip “Kullanım Sözleşmesini onaylar. 
  • İleri butonuna tıklayarak “Atama Yapan Bilgileri” adımına geçilir. 
  • Kimlik No, Plaka ve hasar tarihi bilgileri girilir. 
  • Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarıyla belirlenen belgeler ile Sigorta Şirketine yazılı başvuruda bulunduğunu kabul eden buton tıklanır. 
  • Başvuru tarihinden itibaren 1 iş günü içinde şirket atama yapmak durumundadır. Şirket atama yapmadığı takdirde hak sahibi tarafından değer kaybı eksper ataması yapılır. 
  • Atama yapan bilgileri, araç bilgileri, hasar evrakları, iletişim bilgileri sekmeleri doldurulur. İleri butonuna basılarak işlemlere devam edilir.
  • Ekranda hasar dosyası yoksa sigorta ile görüşülmesi gerekir.  
  • Adımlar tamamlandıktan sonra Kaydet butonuna tıklanır. Burada sistem tarafından otomatik eksper atanır. Ekspertiz ile ilgili bilgi almak için buradaki referans no ile kullanıcı sorgu şifresi kontrol edilir. Böylelikle eksper Atama Durum Sorgulama ile hasar bilgileri sorgulanabilir.  

B) Hak Sahibi Adına Yapılan Vekaleten Atama

Hak sahibi adına yapılan vekaleten atama da sanılanın aksine oldukça basit bir işlemdir. Bunun için e-devlet üzerinden değer kaybı için eksper atama yapabilirsiniz.

  • Değer kaybı ataması sekmesi seçilip “Kullanım Sözleşmesi” onaylanıp İleri tuşuna basılır.
  • Atama yapan bilgileri adımında mağdur bilgileri de doldurulur.
  • Araç bilgileri adımında sistemde kayıtlı hasar dosyası varsa otomatik olarak ekranda görünür. Araç bilgileri yanlış girilirse hasarın tazmin süreci uzar. O yüzden araç bilgilerinin doğruluğundan emin olunmalıdır. Mağdur araç şase no, motor no gibi ayrıntılar hakkında bilgiler sisteme doğru girilmelidir. 
  • Hasar evrakları adımında hasar dosyası yoksa resimler ve belgeler eklenir. SBM sistemlerinde ve sigorta şirketlerinde bulunan hasar evrakları baz alınır.
  • Vekaletname bilgileri girilip iletişim bilgileri doldurulur. 
  • Eksper atama adımına geçilip Kaydet butonuna tıklandığında Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin onay sürecine dahil olunur. Sonuca göre sıralı atama yapılır.

C) Değer Kaybı Eksperinin Hak Sahibi Tarafından Seçerek Atanması

Mağdurun trafik kazası eksper raporu için değer kaybı eksper ataması talebi eksper tarafından reddedilirse sistem otomatik olarak sıradan başka bir eksper ataması yapar. Yeni atanan eksper de talebi reddettiğinde hak sahibi, e-devlet üzerinden yeni eksper atama talebinde bulunabilir. Talebin ardından 1 iş günü sonrası  yeni eksper sıradan atanır. Hak sahibinin atadığı eksper 3 iş günü içinde trafik kazası eksper raporu hazırlanmalıdır. Trafik kazası eksper raporu bu süre içinde hazırlanmazsa yeni eksper hak sahibi tarafından seçilip atanacaktır. 

Değer Kaybının Tespiti İçin Eksper Ne Kadar Sürede Atanır?

Mağdur veya mağdur yerine vekaleten değer kaybı eksper atama e-devlet üzerinden yapılır. Araç değer kaybı başvurusu e-devlet üzerinden yapılamayacağından sadece eksper ataması yapılması mümkündür. İlgili resmi site üzerinden atama yapmaya yetkili kişiler adımları sırasıyla takip eder. Onay aşamasına geldikten sonra 1 iş günü içinde sistem üzerinden eksper ataması yapılmak zorundadır. 1 iş günü geçtikten sonra eksper talebi reddederse sıralı olarak yeni bir eksper ataması yapılacaktır. 

 

Atama için gerekli diğer bir süre ise atama tarihinin üzerinden 3 iş günü geçmesi durumudur. Atamanın üzerinden 3 iş günü geçtikten sonra trafik kazası eksper raporu tamamlanmamış ise eksper hak sahibince seçerek atanabilir. Seçimden itibaren trafik kazası eksper raporu hazırlanmalıdır. Bu konuda detaylı prosedür hazırlanmasının nedeni hak kayıplarının bir an önce tazmin ettirilmeye çalışılmasıdır. 

Değer Kaybı Eksper Ataması Süreci

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, Trafik Değer Kaybı Eksper Atama Kullanım Kılavuzu yayınlamıştır. Bu kılavuzda süreç ve yapılacaklar hakkında detaylı bilgiler yer alır. 1 iş günü sonunda eksper atanmadığında süreç devam eder. Eksper atama işlemi yapılana kadar süreç içinde aşamalar yenilenir. 3 iş günü içinde rapor tamamlanmadığı takdirde seçerek atama yapılması mümkündür. Hak sahibi veya vekaleten atama yapacak kişilerin haklarını bilip o doğrultuda hareket etmesi önem taşır. 

 

Atama sürecinde bilgilerin eksiksiz girilmesine önem verilmelidir. Bu sayede atama sürecinin onaya tabi olduğu durumlarda aksama yaşanmaz. Mağdur kişiler açısından değer kaybı eksper ataması süreci çok önemlidir. Hak kayıpları yaşanmaması ve zararın zamanında tazmin edilmesi için bir an önce trafik kazası eksper raporu alınmalıdır. Çıkan sonuca göre mağdurun zararını tazmin edebilmesi için Tahkim Komisyonu veya dava yolunu seçmesi gerekir. Eksper raporu alınmadığında mağdurun hasar tespiti tam olarak yapılamaz. Zararın ne kadar olduğu belirlenemediğinden mağdurun talep edeceği miktar ve kullanacağı yargı yolu da belirsiz kalacaktır. Hukuki açıdan ve zararın tazmini noktasında değer kaybı eksper atama süreci mağdur ve sigorta şirketi açısından gerekliliktir.  

 

Mağdur veya mağdur yerine vekaleten atama yapan kişi değer kaybı eksper atama ücreti

ödemez. Sigorta şirketleri değer kaybı eksper atama ücreti ödemekle yükümlüdür. Mağdur veya sigortalıdan bu ücret talep edilemez. 

Araç Değer Kaybı ve Hasar Kaydı konusunda profesyonel bir yardım almak istiyorsanız, Erva Hukuk’un uzman ve profesyonel hukuk ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.

Değer Kaybı Eksper Ataması Hakkında Merak Edilen Sorular

Sigorta şirketi eksper atamasını nasıl yapar?

Motorlu araç sigortalarında sigorta şirketine ihbarın yapılmasından itibaren 1 iş günü içinde sigorta şirketi eksper ataması yapmak durumundadır. Bu süre içinde atama başvurusu yapılmazsa hak sahibi veya vekaleten atama ile de başvuru yapılabilir. Eksper raporlarının EKSİST’e girildiğine dair bildirim yapılmasından itibaren 3 iş günü içinde de eksper ataması gerçekleşir.

Değer kaybı için eksper atama yapıldıktan sonra eksper raporunu hazırlar. Raporda kaza öncesi aracın piyasa değeri, kaza sonrası aracın değeri, yapılan tamirlerin araca kattıkları ve tamirin kalitesi, tamirat durumunda yedek parçanın orijinallik durumu açıkça yazar. Kaza nedeniyle oluşup araçta gözle görülen veya görülmeyen tüm hasarlar, eksiklikler yer alır. Genel değerlendirme yapıp değer kaybını hesaplamak için bu bilgilerin varlığı şarttır.

Değer kaybı eksper raporu sigortalı için çok önemlidir. Kaybın oranı ve miktarı belirlendiğinden araç sahibinin ne kadar alacağı ortaya çıkar. Değer kaybı eksper raporu çıktıktan sonra sigorta şirketine yazılı başvuru yapılır. Başvuru sonrasında eksper raporunda belirtilen değer veya daha üzerinde bir değer sigorta şirketinden talep edilir. Edilen talep miktarı sonrasında şirketi, bu miktarı ödemekten kaçınırsa Tahkim Komisyonu veya dava yolu kullanılabilir. Bu bağlamda mağdur, değer kaybı eksper raporuna göre araçta meydana gelen zararı tazmin ettirebilir.

Hak sahibi veya sigorta şirketi eksper raporuna itiraz edebilir. Sigorta ettiren kişinin de eksper raporuna itiraz etme hakkı saklıdır. Eksper raporu e-devlet üzerinden sorgulama yapılabilir. Eksper raporu tamamlandıktan ve ilgiliye tebliğ edildikten sonra 3 iş günü içerisinde itiraz edilebilir. Bunun için e devlet üzerinden eksper raporu itirazı yapılabilir.

Değer kaybı eksper raporunda araç ve değer kaybına ilişkin birçok husus yer alır. Bunların başında; Mağdur bilgileri, Mağdur araç bilgileri, Aracın ortalama değeri, Aracın piyasa değeri
Boya uygulanan aksam, Diğer parçalar, Kaynaklı parça onarım sayısı ve değeri, Kaynaklı parça değişim sayısı ve son olarak da Hasar nedeniyle araçta görülen toplam değer kaybı yer alabilir.