Erva Hukuk & Danışmanlık'ta Sorunsuz Çözümler
Search
Close this search box.

Trafik Cezası İtiraz Dilekçesi

Olası trafik ihlallerinde kimi zaman çeşitli nedenlerden dolayı yanlış cezalar kesilebiliyor. Bu da müvekkilin  haksız yere ceza almasına neden olmaktadır. İşte bu gibi durumlarda trafik cezası itiraz dilekçeleri ile cezaya itiraz edilebilir. Bunun için doğru ve usulüne uygun bir dilekçe yazmak yeterli olacaktır. Siz de bu konuda detaylı bilgi edinmek istiyorsanız, “Trafik Cezası İtiraz Dilekçesi” adlı içeriğimize göz atabilirsiniz. Böylelikle gerekli ve detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik ihlalleri sonrasında meydana gelen trafik cezalarında sürücüler haksız olduğunu düşündükleri cezalar için itiraz etme hakkına sahiptir. Bu bağlamda trafik cezasına itiraz etmek için cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde başvuruda bulunmak gereklidir. Aksi halde cezaya itiraz etmek için geçerli sürenin geçmesi sebep olur. 15 günlük süreyi doldurmayan trafik cezaları için ilk olarak Sulh Ceza Hakimliği‘ne veya İlçe Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü‘ne yazılı bir dilekçe sunulması gerekir. Bu yazılı dilekçede cezanın neden haksız olduğuna değinilmeli Eğer varsa konuyla ilgili deliller sunulmalı.

Ardından dilekçenizle birlikte sunduğunuz delillerin (fotoğraf, video kaydı, radar verileri gibi) ve belgelerin incelenmesi için resmi süreç başlatılır. Böylelikle itiraz süreci resmen başlamış olur ve ilgili merciler başvurunuzu detaylı şekilde değerlendirir. Sulh Ceza Hakimliği, dilekçenizde belirttiğiniz gerekçeleri ve sunduğunuz delilleri inceleyerek kararını verir. Eğer delilleriniz yeterli görülürse, ceza iptal edilebilir. 

Trafik Cezasına İtiraz Nedenleri

Trafik cezalarının birden fazla itiraz nedenleri bulunur. Bu nedenler, ezanın yanlış uygulanmasından teknik hatalara kadar çeşitli durumları kapsayabilir. Bahsi geçen bu trafik cezası itiraz nedenlerini dikkatli şekilde incelemek gerekirse;

  1. Yanlış Plakaya Cezai İşlem Uygulanması:
  • Trafik cezalarında en çok karşılaşılan sorun, yanlış plakaya cezai işlem uygulanmasıdır. Çünkü araç plakanızla başka bir aracın plakası karışmış olabilir. Bu bağlamda ceza Yanlış araca kesilirse,  hata bir itiraz gerekçesi olabilir.
  1. Hatalı Radar Ölçümü:
  • Trafik cezalarında rastlanan bir diğer trafik kazası itirazı ise radar cihazlarının yanlış ölçüm yapması ya da doğru çalışmadığına dair şüphelerdir. Bu şüpheler hız cezalarına karşı bir itiraz sebebi olabilir. Aynı zamanda radarların periyodik bakımlarının yapılmamış olması ya da yanlış konumlandırılması da bu duruma dahildir.
  1. Trafik Levhalarının Eksikliği veya Yanlış Yerleştirilmesi:
  • Trafik levhalarının yerinde olmaması veya görünür olmaması nedeniyle yapılan hatalı trafik ihlallerinde, itiraz nedeni olabilir. Çünkü trafik levhalarının eksik veya yanlış olması sürücüyle ilgili değil. Direkt olarak Karayolları Genel Müdürlüğü  ile bağlantılıdır. 
  1. Park Cezalarında Yanlışlık:
  • Bir diğer trafik kazası itiraz durumu ise park cezası yanlışıdır. Bu gibi durumlarda aracın belirtilen yerde park edilmediğine dair delil varsa sunulmalıdır. Örneğin o saatte başka bir lokasyonda bulunduğunuzu gösteren kamera kayıtları veya tanık ifadeleri, park cezasına itiraz edilebilir.
  1. Ceza Uygulamasında Usulsüzlük:
  • Trafik cezasının uygulanmasında, ceza kesen görevlinin gerekli prosedürleri yerine getirmemesi, eksik ya da yanlış bilgi girmesi gibi durumlar itiraz sebebi olabilir. Bu bağlamda , itiraz dilekçenizde eksik veya hatalı bilgileri açıkça belirtmeli ve delillerle desteklemelisiniz
  1. Araç Kullanmadığınız Bir Anda Kesilen Ceza:
  • Aracınızı başkası kullanırken size ceza kesilmişse veya o sırada aracınız farklı bir yerde ise, ispat yoluna başvurabilirsiniz. Bunun için güvenlik kamerası kayıtları, park fişleri, otopark giriş-çıkış saatleri gibi deliller sunarak, cezadan muaf olmanızı sağlayabilirsiniz.
  1. Trafik Kameralarının Hatalı Çekimi:
  • Trafik ışıkları veya hız ihlalleri gibi durumlar kameralarla tespit edilirken yanlış açı ya da düşük kaliteli görüntüler nedeniyle ceza haksız olabilir. Bu sebeple konu hakkında şüphelendiğiz bir şey varsa 15 günü geçirmeden başvuru yapın. 
  1. Aracın Çalınmış veya Başkası Tarafından Kullanılması:
  • Eğer aracınız çalınmışsa ve bu süreçte trafik ihlali yapılmışsa, araç sahibi olarak sizden kaynaklanmayan ihlaller için itirazda bulunabilirsiniz.
  1. Mücbir Sebepler:
  • Sağlık sorunları veya acil durumlar gibi mücbir sebepler dolayısıyla trafik ihlali yapılmış olabilir. Bu tür durumlarda, acil durumu kanıtlayan belgelerle itiraz yoluna giderek, cezadan muaf hale gelebilirsiniz..

 

  1. Yetersiz veya Eksik Delil:
  • Ceza kesilirken kullanılan delillerin eksik ya da yetersiz olduğunu düşündüğünüz durumlarda, örneğin radar verilerinin doğru olmadığını düşünüyorsanız, bu gerekçeyle itiraz edebilirsiniz.

Trafik Cezalarına İtiraz Nereye Yapılır?

Trafik cezalarına itirazın nasıl yapıldığının yanı sıra nereye yapıldığı da sıklıkla merak edilmektedir.  Bu kapsamda trafik cezalarında itiraz için direkt olarak Sulh Ceza Hakimliği‘ne  başvuru yapmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra İlçe Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü gibi ilgili trafik kurumları da itiraz dilekçelerinin teslim edileceği yerler arasında olabilir. Bu sebeple trafik cezalarına itirazda bulacaksanız dilekçenizi Sulh Ceza Hakimliği‘ne doğrudan sunmanız en yaygın yöntemdir. Ancak bazı durumlarda İlçe Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne de başvuruda bulunabilirsiniz.

E-Devlet Üzerinden Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

E-devlet üzerinden başvuru direkt olarak yapılmaz ama UYAP sistemine erişebilmek için E-devlete giriş sağlamanız gerekir. Aksi halde UYAP sistemine erişim sağlanamaz ve trafik cezasına itiraz sürecini başlatamazsınız. E-devlet, UYAP Vatandaş Portalı’na güvenli bir giriş yolu sunar. Ancak asıl başvuru ve dilekçe hazırlama işlemleri UYAP üzerinden yapılır. Bu nedenle, itiraz işlemlerine başlamadan önce mutlaka E-devlet şifrenizle giriş yapmanız gereklidir.  E-devlet’e giriş yaptıktan sonra, UYAP Vatandaş Portalı’na yönlendirilir ve burada itiraz dilekçenizi hazırlayarak Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuruda bulunabilirsiniz. UYAP üzerinden gerekli dilekçeyi ve belgeleri sunarak itiraz işlemini gerçekleştirebilir ve başvurunuzun sonucunu takip edebilirsiniz.

Uyap Trafik Cezası İtirazı Nasıl Yapılır?

UYAP aracılığıyla trafik cezası itirazında bulunmak oldukça yaygın bir yöntemdir. Bu yöntem dijital ortamda işlemleri kolaylaştıran bir süreçtir. Bu noktada trafik cezasına itiraz etmek isteyen sürücüler, UYAP sistemini kullanarak Sulh Ceza Hakimliği’ne başvuru yapabilirler. Bu bağlamda UYAP’a başvuru için şu adımları inceleyebilirsiniz.

  • İtiraz işlemi için önce e-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. E- Devlet şifrenizle veya diğer kimlik doğrulama yöntemleri ile giriş yaptıktan sonra UYAP vatandaş portalına erişebilirsiniz.
  • Ardından e-Devlet sistemi üzerinden UYAP Vatandaş Portalı‘na girerek, “Dava Açma” veya “İtiraz İşlemleri” seçeneğine tıklayın.  Açılan sayfadan Sulh Ceza Hakimliği‘ne başvuruyu seçin.
  • Daha sonra, UYAP üzerinden itiraz dilekçenizi hazırlayabilirsiniz. Dilekçenizde trafik cezasının neden haksız olduğunu ve itiraz gerekçenizi detaylı bir şekilde açıklamalısınız.  Buna ek olarak, varsa delillerinizi (fotoğraf, video, radar kaydı vb.) de dijital olarak sisteme yükleyebilirsiniz.
  • Dilekçenizi yanı sıra sisteme cezanın tebliğ edildiği belge, kimlik fotokopisi ve araç ruhsatı gibi gerekli belgeleri de dijital olarak sisteme yüklemeniz gerekmektedir.
  • Sonrasında dilekçenizi ve belgelerinizi eksiksiz bir şekilde hazırlayıp, Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderebilirsiniz. Başvurunuzu takip etmek için yine UYAP üzerinden takibinizi sağlayabilirsiniz.

Trafik Cezasına İtiraz için Gerekli Evraklar

Trafik cezası için itirazda bulunurken, bazı evraklarında beraberinde sunulması gerekir. Bu evraklar, itirazın geçerli ve eksiksiz bir şekilde yapılmasını sağlamak açısından önemlidir. Bu bağlamda aşağıda listelenen evrakları itiraz dilekçesiyle beraber kesinlikle sunmanız gerekmektedir. Bahsi geçen bu evraklar şunlardır;

  • İtiraz Dilekçesi
  • Trafik Cezası Tebligat Belgesi
  • Kimlik Fotokopisi
  • Araç Ruhsatı Fotokopisi
  • Varsa Deliller (Fotoğraf ve video kayıtları, Güvenlik Kamerası Kayıtları, Radar Kayıtları, Tanık İfadeleri)
  • Varsa Araç Devir Belgesi 
  • Varsa Park İhlali Durumunda İspat Belgeleri
  • Son olarak ihtiyaç varsa Hastane Raporları

Trafik Cezalarına İtiraz Edilmesi Durumunda Ne Olur?

Trafik cezalarında en merak edilen soruların başında gelen “Trafik Cezalarına İtiraz Edilmesi Durumunda Ne Olur?” sorusuna  net bir cevap vermek gerekirse, Trafik cezalarına itiraz etmek mümkündür diyebiliriz. Bu bağlamda, süreç belli bir adımda ilerlemektedir. Bu noktada İtiraz için cezanın tebliğ edilmesinden itibaren 15 gün içinde başvuruda bulunularak, cezayı düzenleyen kurumun bulunduğu yerin Sulh Ceza Hakimliği’ne bildirilebilir. Bildirim yapılırken itiraz dilekçesinde, cezanın haksız olduğu gerekçeleriyle birlikte olayın nasıl gerçekleştiği detaylı şekilde  açıklanmalıdır. Dilekçeye, mümkünse itiraza destek sağlayacak deliller, örneğin kamera kayıtları, tanık ifadeleri gibi kanıtlar eklenmelidir.Böylelikle dilekçeye eklenen kanıtlar itirazın kabul edilme olasılığını artırılarak, cezanın ödenmesini iptal edebilirsiniz.

Plakaya Yazılan Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Ederim?

Trafik cezası itirazı durumlarında bir diğer merak edilen konuda “Plakaya Yazılan Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Ederim?” sorusudur. Plakaya yazılan trafik cezaları da genel trafik cezaları gibidir. Süreçte ve itiraz edilme şeklinde bir farklılık yoktur. Bu nedenle plakaya yapılan trafik cezası itirazları da  normal trafik cezası itirazları ile aynıdır. Bu sebeple farklı bir durum söz konusu değildir.

Trafik Cezasına İtirazda Yetkili ve Görevli Mahkeme

Trafik cezasına itiraz etmek isteyen kişiler, itirazlarını Sulh Ceza Hakimliği’ne yapmalıdırlar. Bu nedenle  Trafik cezalarına itirazda yetkili ve görevli mahkeme, cezanın kesildiği yerin bağlı olduğu Sulh Ceza Hakimliği’dir. Bu bağlamda Sulh Ceza Mahkemeleri, trafik cezasının iptal edilip edilmeyeceğine karar verme yetisine sahiptirler. Böylece Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılan itirazda, mahkeme cezanın hukuka uygun olup olmadığını değerlendirir ve delilleri göz önünde bulundurarak nihai kararını verir. İtirazın kabul edilmesi durumunda trafik cezası iptal edilir ve eğer ceza daha önce ödenmiş ise sürücüye iade edilir. 

Trafik Cezası İtiraz Dilekçesi Örneği

İTİRAZ EDEN:
İsim: ………
Soyisim: …………
T.C. Kimlik Numarası: …………….
Adres: ……………….

VEKİLİ:
İsim: ……………….
Soyisim: ……………….
Baro Sicil Numarası: ……………….
Adres: ……………….
UETS Numarası: ……………….

KARŞI TARAF:
……………….

TUTANAK TARİHİ: …./…../….
TEBLİĞ TARİHİ: …./…../….

KONU: İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün …./…../…. tarihli, ……. numaralı, ……..TL tutarındaki trafik cezası tutanağında yazılı para cezasının iptali talebi

AÇIKLAMALAR:

Müvekkilin adına kayıtlı olan …..  …… ….. plakalı aracın, Karayolları Trafik Kanunu’nun 47/1-A ve 47/1-B maddelerine aykırı bir şekilde kullanıldığı iddiasıyla ilgili olarak, müvekkilin gıyabında düzenlenen ve ekte sunulan 1…./…../…. tarihli, toplam ……… TL tutarındaki trafik ceza tutanağı tarafıma iletildi. Ancak, tarafıma tebliğ edilen ceza tutanağı, yasalara ve usullere aykırı bir şekilde uygulanmıştır. Bu durumu şu gerekçelerle açıklamak isterim:

İddia edilen ihlalin, Örnek Bulvarı havuzlu kavşak ışıklarında gerçekleştiği belirtilmektedir. Ancak, söz konusu kavşakta araçlar için yeşil ışık yanarken müvekkil tarafından kavşak geçilmiş olup, bu esnada trafik polisleri tarafından herhangi bir uyarı veya işaret yapılmamıştır. Müvekkil, uzun bir süre boyunca belirtilen istikamette seyir halinde olmasına rağmen, diğer trafik polisleri tarafından da durdurulmamıştır.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 47/1-A ve 47/1-B maddelerine dayanarak uygulanan trafik cezası, yasaya ve usule aykırıdır. Ayrıca, müvekkilin savunma hakkı, Anayasa’dan kaynaklanan hakları doğrultusunda kısıtlanmıştır. Bu nedenle, dava açma zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

HUKUKİ DELİLLER:
…./…../…. tarihli, ……… numaralı Trafik Cezası Tutanağı, Bilirkişi İncelemesi ve sair hukuki deliller.

HUKUKİ SEBEPLER:
Karayolları Trafik Kanunu ve sair hukuki sebepler.

NETİCE-İ TALEP:
Yukarıda özetlenen sebepler ve yüksek mahkemenizin re’sen dikkate alması gereken unsurlar ışığında, müvekkil aleyhine verilen trafik idari para cezasının yasalara ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verilmesini içtenlikle talep ederiz.

                                                                                                                               İtiraz Eden Vekili
                                                                                                                            Av………

Delilsiz Cezası İtiraz Dilekçesi Örneği

İTİRAZ EDEN:
İsim: ………
Soyisim: …………
T.C. Kimlik Numarası: …………….
Adres: ……………….

VEKİLİ:
İsim: ……………….
Soyisim: ……………….
Baro Sicil Numarası: ……………….
Adres: ……………….
UETS Numarası: ……………….

KARŞI TARAF:
……………….

TUTANAK TARİHİ: …./…../….
TEBLİĞ TARİHİ: …./…../….

KONU: İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün …./…../…. tarihli, ……. numaralı, ……..TL tutarındaki trafik cezası tutanağında yazılı para cezasının iptali talebi

AÇIKLAMALAR:

Müvekkilin adına kayıtlı olan …..  …… ….. plakalı aracın, Karayolları Trafik Kanunu’nun 47/1-A ve 47/1-B maddelerine aykırı bir şekilde kullanıldığı iddiasıyla ilgili olarak, müvekkilin gıyabında düzenlenen ve ekte sunulan …./…../…. tarihli, toplam ……… TL tutarındaki trafik ceza tutanağı tarafıma iletildi. Ancak, tarafıma tebliğ edilen ceza tutanağı, yasalara ve usullere aykırı bir şekilde uygulanmış olup, delillerden yoksundur.  Bu durumu şu gerekçelerle açıklamak isterim:

Şöyle ki müvekkilim adına kayıtlı olan ……. plakalı araç ile herhangi bir kural ihlalinde bulunmamaıştır. Zira müvekkilim ceza tarihi olarak belirtilen tarihte, sözde trafik ihtilali uyguladığı adreste bulunamamıştır. Yine bu hususta cezaya konu ve trafik memuru tarafından tutulduğu bildirilen beyan dışında, başka belge ve görüntüye dayalı bir tespitte bulunmamaktadır. Söz konusu tutanak gerçeği yansıtmamaktadır. Ayrıca söz konusu belge ile birlikte, kanıt ve deliller sunulmadığından, idari para cezasının iptali amacıyla bu davayı açma gerekliliği hasıl olmuştur.

HUKUKİ DELİLLER:

…./…../…. tarih ve …… sıra nolu idari para cezası tutanağı ve her türlü yasal delil.

HUKUKİ SEBEPLER:
Karayolları Trafik Kanunu ve sair hukuki sebepler.

NETİCE-İ TALEP:
Yukarıda özetlenen sebepler ve yüksek mahkemenizin re’sen dikkate alması gereken unsurlar ışığında, müvekkil aleyhine verilen trafik idari para cezasının yasalara ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verilmesini içtenlikle talep ederiz.

                                                                                                                                                    İtiraz Eden Vekili
                                                                                                                                                            Av………

Trafik Cezası İtiraz Dilekçesi Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Trafik cezası itiraz dilekçelerini yazarken dikkat edilmesi gereken noktalar mevcuttur. Bu noktalar dilekçenin doğru ve usullere uygun yazılmasını sağlar. Bu bağlamda trafik cezası itiraz dilekçesi yazarken dikkat etmeniz gereken noktalar şunlardır;

  • Dilekçe, resmi bir dille yazılmalı ve hukuki terimlere uygun olmalıdır.
  • Trafik cezasının tarihi, ceza numarası, kesildiği yer gibi tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde dilekçeye eklenmesi gerekmektedir.
  • Cezaya itiraz edilen nedenler açık ve detaylı bir şekilde belirtilmelidir. İtirazın hukuki dayanağı ve olaya ilişkin ayrıntılar açıklanmalıdır.
  • İtirazı destekleyecek deliller dilekçeye eklenmelidir. Bu sayede kamera kayıtları, fotoğraflar, tanık ifadeleri gibi somut deliller itirazı güçlendirecektir.
  • Dilekçeye, cezanın tebliğ belgesi, kimlik fotokopisi ve varsa ödeme belgesi gibi belgeler eklenmelidir.
  • Dilekçede, cezanın iptali talebinin açıkça belirtilmesi gerekmektedir. Örneğin, “Kesilen trafik cezasının iptal edilmesini talep ediyorum” gibi net bir ifade kullanılmalıdır.
  • Dilekçe, cezanın kesildiği yerin bağlı olduğu Sulh Ceza Hakimliği’ne hitaben yazılmalıdır.
  • İtirazın, cezanın tebliğ edilmesinden itibaren 15 gün içinde yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Trafik kazası ceza davasında profesyonel ve kaliteli bir destek istiyorsanız, Erva Hukuk’un uzman ekibi ile iletişime geçebilirsiniz. Böylelikle Trafik Cezası İtiraz Dilekçesi gibi daha birçok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Maddi Hasarlı Trafik Kazalar Hakkında Merak Edilenler

100.000 TL hasar kaydı aracın değerini ne kadar düşürür?

Aracın değer kaybı, hasar miktarının yanı sıra aracın yaşı, kilometresi, marka ve modeline bağlı olarak değişir. Fakat 100.000 TL hasar kaydı bulunan bir araç, araç rayiç bedelinin %2’sinden fazla olmayacaktır. Örneğin 100.000,00 TL’lik piyasa değerine sahip olan araç, 1.500,00 TL’lik hasar kaydına sahipse, genel piyasa düşüşü 1.500,00 TL’den fazla olmamaktadır.

30 bin hasar kaydına sahip bir araçtan değer kaybı alınırken, 0.60’lık bir katsayı hesaba katılarak hesaplama yapılır. Böylelikle aracın alması gereken değer kaybı belirlenmiş olur.

20.000 TL hasar kaydına sahip bir aracın ortalama olarak 12.825,00 TL’lik bi değer düşüşü bulunur. Ancak bu fiyat ortalama olmakla beraber aracın yaşına, modeline ve kilometresine göre değişkenlik göstermektedir.

Sigorta şirketiyle anlaşmazlık yaşanması durumunda, Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurarak itirazda bulunabilirsiniz. Ayrıca bir avukat desteğiyle hukuki yollara başvurarak dava açmak da mümkündür. Bu süreç, talebin en doğru miktarda ödenmesini sağlamak için önemlidir.

Hayır, %100 kusurlu olan taraf, kendi aracında oluşan değer kaybı için talepte bulunamaz. Bu nedenle değer kaybı tazminatı, yalnızca kazada kusursuz veya az kusurlu olan tarafın aracında oluşan kaybı karşılamak amacıyla ödeme yapılır.

Hayır, doğal afetlerde oluşan araç hasarları, sigorta şirketlerinden değer kaybı tazminatı talebi ile karşılanamaz. Doğal afet hasarları kasko sigortası kapsamındadır ve bu durumlarda değer kaybı tazminatı yerine kasko sigortasının sağlayacağı hasar ödemesi yapılabilir.