Yıllık İzin Ücreti Hesaplama
Yıllık İzin Ücreti Nedir?
Yıllık izin ücreti, bir çalışan işten ayrıldığında veya yıl içinde kullanmadığı izin hakları bulunduğunda, bu kullanılmamış izin günlerinin karşılığında işverenin çalışana ödediği ücrettir. Bu ücret, çalışanın günlük brüt ücreti üzerinden hesaplanır ve çalışanın kullanılmamış izin günleri sayısına göre belirlenir ve çalışanın işten ayrılması veya iş akdinin sona ermesi durumunda, kıdem ve ihbar tazminatları ile birlikte işveren tarafından çalışana ödenir. Bu bağlamda yıllık izin ücreti hesaplama yapılırken çalışanın brüt maaşı dikkate alınır ve tüm sosyal haklar, primler ve ikramiyeler göz önünde bulundurularak günlük ücret oranına göre ödeme yapılır. Aynı zamanda da İş Kanunu’na göre işveren, işten ayrılan çalışanın kullanmadığı izin günlerinin ücretini ödemekle yükümlüdür ve bu ödeme, işçinin hak kaybını önlemek amacıyla yasal zorunluluk taşır. Böylece Yıllık izin ücreti, hem çalışanın geçmiş emeklerinin karşılığını almasını sağlar hem de işveren ve çalışan arasında adil bir iş ilişkisinin devamını destekler.
Yıllık İzin Hesaplaması Nedir?
İş akdine göre sigortalı çalışan bir kimse kullanılmayan, birikmiş veya geçmiş yıllara ait yıllık izin ücreti hesaplama yapıp bu miktarı alır. Bu hakkı izin hakkı gibi bakidir. Geriye dönük yıllık izin parası hesaplama yapılacağı zaman sigortalının çalıştığı işte geçirdiği süre önemlidir. Aynı zamanda aynı iş yerinde çalıştığı kıdem sayısı da göz önüne alınır.
İzin hesaplaması için kişinin işten çıkarılması, emekli olması veya istifa etmesi aranır. İş akdi sona erdikten sonra kıdemine göre kaç gün izin hakkı varsa ücrete döndürülür.
Yıllık izin ücreti hesaplanırken kıdem çok önemlidir. 4 yıl kıdemi olan bir kişinin 14 gün yıllık izin hakkı vardır. 5 yıl 2 ay kıdemi olan işçinin de izin hakkı 14 gündür. Bu süre 5 yıldan fazla kıdem olarak sayılmayacaktır.
Hizmet Süresi (Kıdem) | Yıllık İzin Süresi |
1 yıldan 5 yıla kadarsa | 14 gün |
5 yıldan fazla 15 yıldan az ise | 20 gün |
15 yıl ve daha fazlası ise | 26 gün |
Yıllık İzin Ücreti Hesaplama Örneği
Net maaşa göre yıllık izin ücreti hesaplama örneğinden yola çıkarak alacağınız miktarı bulabilirsiniz. Asgari ücret izin parası hesaplama veya birikmiş izin parası hesaplama için aynı yöntemler uygulanır. Emekliliği gelen bir kişinin de kullanmadığı izin süresi emeklilikte izin parası hesaplama ile bulunabilecektir.
İşten çıkarılan personelin yıllık izin ücreti hesaplama yöntemleri İş Kanunu’nda belirtilmiştir. Kıdeme göre hesaplama yapılıp miktar bulunacaktır. 2 yıllık kıdemi olan, 50 yaş altı bir kişinin brüt maaşı 30000 bin TL olsun. 2 yıllık kıdemde yıllık izin süresi 14 gündür. 30000 TL maaş alan bir kişinin günlük ücreti maaşın 30’a bölünmesiyle bulunur. 30000:30:1000 TL’dir. 1000 TL günlük ücret kazanan işçi 14 günlük izin süresinin 4 gününü kullanmış olsa geriye kalan 10 gün üzerinden tazminat yıllık izin hesaplama yapılır. 1000 TL X10 gün: 10.000 TL yıllık izin alacağı vardır.10 bin TL için 75.90 TL damga vergisi ödemesi alınır. 1500 TL gelir vergisi, 1500 TL de vergi payı çıkarılır. 6924 TL net alacağı 10 günlük geriye dönük yıllık izin parası hesaplamasıdır.
Yıllık İzin Ücreti Hesaplama 2024
2024 yılı itibarıyla yıllık izin ücreti hesaplama araçları, çalışanların yıl içinde kullanmadıkları izin günlerinin karşılığını hızlı ve doğru bir şekilde belirlemelerine yardımcı olan dijital hesaplama araçlarıdır. Bu hesaplama araçları, gelişmiş algoritmaları sayesinde güvenilir sonuçlar sunarak anında doğru bilgi sağlar. Çalışanın kıdem süresi, pozisyonu, brüt maaşı, çalışma yılı gibi temel verileri girerek, kullanılmamış izin günlerine karşılık gelen ücret miktarını hızlı bir şekilde hesaplayabilirsiniz.
2024 yılında yıllık izin ücreti hesaplama süreçlerinde kullanılan yöntemler daha da geliştirilmiş olup, çalışanların işten ayrılma durumunda hak ettikleri izin ücretini doğru bir şekilde talep etmelerine imkân tanımaktadır. İnsan kaynakları birimleri ve bordro uzmanları, bu hesaplama araçlarını kullanarak çalışanların tazminat sürecinde hızlı ve doğru sonuçlara ulaşabilir, böylece süreçleri daha etkin bir şekilde yönetebilirler
Hesaplama aracı ortalama değerleri yansıtmaktadır.
2024 Yıllık İzin Ücreti Hesaplama Talep Başvurusu
Yıllık İzin Ücreti Hesaplama 2024
Yıllık İzin Ücreti Hesaplama Aracı
Yıllık İzin Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır?
İşçinin ve işverenin hakkının gözetilmesi için yıllık izin ücreti hesaplama yapılırken bazı kriterler dikkate alınır. Yıllık izin ücreti hesaplama nasıl yapılır öğrenip elinize geçecek net miktarı bulabilirsiniz. Bu noktada yıllık izin hesaplama yapılırken aşağıdaki ayrımlara dikka edilmesi gerekir. Böylelikle doğru bir hesaplama yapılabilir.
- İşçinin işe başlama ve işten ayrılma tarihi
- İşçinin yaşı
- İşçinin kullandığı izin süresi
- Yıllık izin ücretinin net maaş veya brüt maaş üzerinden hesaplanması
- Sigortalının yeraltı işçisi olup olmadığı
Normal bir işçi ile yeraltı işçisinin yıllık izin gün sayısı aynı olmaz. 3 yıllık kıdemi olan normal işçinin 14 gün izin hakkı vardır. 3 yıl kıdemi olan yer altı işçisinin ise 18 gün kıdemi olur. Normal işçi ile yer altı işçisi arasında 4 gün izin farkı vardır. Kıdem arttıkça da bu 4 günlük izin süresi korunur.
Brüt Maaşa Göre Hesaplama
Yıllık izin ücreti hesaplamasında kural brüt maaşın dikkate alınmasıdır. Brüt maaştan kasıt; aylık maaş, düzenli ödenen primler, yol, yemek ve diğer yardımlardır. Hesaplamaya dahil edilmesi için yardımların, nakdi yardım olması gerekir. Bu yüzden İlk olarak çalışanın aylık brüt maaşı hesap edilir. Sonrasında ise brüt maaş üzerinden SGK payı, damga vergisi ve gelir vergisi kesilir.
Net Maaşa Göre Hesaplama
Net maaşa göre yapılacak yıllık izin ücreti hesaplamasında hak kazanılan gün sayısı önemlidir. Bu noktada aylık net maaş, gün sayısına bölünerek, Hak edilen izin gün sayısı ile çarpılır. Bu miktar üzerinden vergi esintileri ve SGK payı çıktıktan sonra net maaşa göre yıllık izin ücreti hesaplanmış olur.
Net maaşa göre hesaplama örneği;
Bir işçi aylık 21 bin TL maaş alıyor olsun.30 güne bölündüğünde günlük ücreti 700 TL’ye gelir. Bu kişinin kıdemi 3 yıl ise 14 gün izin hakkı vardır. İzinlerini hiç kullanmadıysa 700X14:9800 TL yıllık izin ücreti alır. Damga vergisi 74,38 TL, gelir vergisi 1470 TL, SGK payı kesintisi 1470 TL bu miktardan düşüldükten sonra net miktar 6785,62 TL’dir.
4 gün izin kullanırsa da 10 gün izin hakkı kalacağından 700X10:7000 TL yıllık izin ücreti alacaktır. Bu miktar üzerinden aynı şekilde kesintiler çıkarılacaktır.
50 Yaş Üstü Yıllık İzin Hesaplama
50 yaş üstü yıllık izin hesaplama yapılırken özel olarak belirlenen süreler geçerlidir. 50 yaşını dolduran ve 50 yaş üstü yıllık izin hesaplamada izin gün sayısı 20 olarak belirlenmiştir. Yani 50 yaş ve üzeri olanlarda çalışma süresi ve kıdem önemsizdir.
Tazminat Yıllık İzin Hesaplama
İşçinin iş akdi sona erdikten sonra alacağı tazminatına yıllık izin ücreti de eklenir. Kıdeme göre tazminat yıllık hesaplama da bu sürelere göre değişecektir.
Yıllık İzin Ücretinin Hesaplanmasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Yıllık izin hesaplaması işçiye dair etkenlere göre farklılaşacaktır. Yıllık izin ücretinin hesaplamasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir bilinirse alacağınız net miktar doğru hesaplanır. Bu sebeple aşağıdaki etkenlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Bahsi geçen bu etkenler;
- Brüt maaşa göre hesaplama yapılır.
- Geçmiş yıllara ait yıllık izin ücreti hesaplama yapılırken kişinin kıdemi baz alınır.
- İşe giriş ve çıkış tarihleri günü gününe hesaplanmalıdır.
- Pazar günü yıllık izin süresine eklenmeyip yasal tatildir.
- 50 yaş üstü yıllık izin hesaplamada süre 20 gündür.
- Yer altı işçileri diğer işçilerden 4 gün fazla izin süresine hak kazanır.
- Gelir vergisi, damga vergisi ve SGK payı mutlaka kesilmelidir. Böylece net maaş bulunabilir.
- İş akdi devam ederken yıllık izne hak kazanamazsınız.
Yıllık İzin Ücreti Ne Zaman Ödenir?
Yıllık izin ücreti, iş kanunlarına göre çalışanın işten ayrılması veya iş akdinin sona ermesi durumunda ödenmesi gereken bir ücrettir ve çalışanın kullanmadığı yıllık izin günlerinin karşılığını oluşturur. Bu ücret, işten ayrılma süreci tamamlanırken, çalışanın kıdem tazminatı ve varsa ihbar tazminatı gibi diğer haklarıyla birlikte ödenmelidir. Bu nedenle iş kanuna göre işten ayrılan veya ayrılmak üzere olan çalışanın kullanmadığı izinlerin ücretini ödemek, işverenin yasal sorumluluğudur ve bu ödeme çalışanın hak kaybını önlemek amacıyla zamanında yapılmalıdır. Bahsi geçen bu İzin ücreti, çalışanın brüt maaşı ve sosyal hakları göz önüne alınarak günlük ücret üzerinden hesaplanır ve ödemesi iş akdinin feshiyle aynı dönemde gerçekleşmelidir. Ayrıca, işçi haklarının korunması adına, işverenin yıllık izin ücretini ödememesi veya geciktirmesi durumunda çalışan, yasal haklarını arayabilir ve gerekli hukuki yollara başvurabilir. Bu düzenleme, işçi ve işveren arasında adil bir çalışma ilişkisinin devamını sağlamak için önemlidir.
Yıllık İzin Ücretinden Hangi Kesintiler Yapılır?
Sigortalının yıllık izin ücreti hesaplanırken bazı kesintiler yapılmak zorundadır. Bunun sebebi ise maaşta yapılan kesintilerde olduğu gibi izin ücretinin de vergiye tabi olmasıdır. Gelir vergisi, SGK payı vb. gibi yıllık izin ücretinden hangi kesintiler yapılır diye merak edebilirsiniz. Bu bağlamda yıllık izin ücretinde şu kesintiler yapılmaktadır;
- Damga vergisi oranı %0,759
- Gelir vergisi %15
- SGK kesintileri %15
İşveren Yıllık İzin Parası Vermek Zorunda Mı?
İş ilişkisi devam ederken işçi yıllık izin ücretine nakdi olarak hak kazanamaz. İşçinin hak ettiği yıllık izni gecikmeli de olsa kullandırılmak zorundadır. İşçi hak ettiği iznini kullanamadan iş sözleşmesi çeşitli nedenlerle sona ererse kullanılmayan izin gün sayısı nakdi olarak hak sahibine ödenir. İşçi sağ ise kendisine, sağ değilse mirasçıları bu miktarı almaya hak kazanır. İşçi çalıştığı süre boyunca izin kullanacak olup yıllık izin ücreti talep edemeyecektir.
Yıllık İzin Ücreti Alacak Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme
Yıllık izin ücreti bir tür işçi alacağıdır. İş Kanunu’na göre işçinin hakları ve alacağı ücretlerle ilgili görevli mahkeme İş Mahkemeleri’dir. Yetki açısından ise davalı gerçek veya tüzel kişinin yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir.
Yıllık İzin Ücreti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Yıllık izin ücreti net mi brüt ücrete göre mi hesaplanır?
İş Kanunu’na göre yıllık izin ücreti işçinin en son aldığı brüt ücret hesaplanarak bulunur.
Devlet memurları kullanılmayan yıllık izin ücreti alabilir mi?
Devlet memurları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabidir. Bu kanunun 102. ve 103. Maddesine göre yıllık izin kullanımı açıkça belirtilmiştir. En fazla 2 yıl yıllık izin biriktirebilen memurlar yıllık izin ücreti alamaz. 2 yıldan fazla kullanılmayan izinleri yanar.
Yıllık izin ücreti hangi ayın kazancına dahil edilir?
İş akdi askıda ise fiili olarak çalışmayan işçiye de kullanılmayan yıllık izin ücret hesaplama yapılarak hak ettiği miktar verilir. Alacağı en son ay kazancına dahil edilecektir.
14 günlük yıllık izin ücreti ne kadar?
Maaşınıza göre belirleme yapılacağından, bu raddede brüt maaşınızın bilinmesi önemlidir. Bu sebeple net bir şey söylemek yanlış olacaktır.
Kendi isteği ile işten ayrılan yıllık izin parası alabilir mi?
Alabilir. İstifada yıllık izin ücreti hesaplama aynı şekilde yapılır.
1 yıllık izin parası ne kadardır?
Kişinin kıdemine, maaşına ve yaşına göre 1 yıllık izin parası değişir. Brüt maaşa veya net maaşa göre yapılan yıllık izin parası da farklılaşacaktır.
Yıllık izinde cumartesi ve pazar sayılır mı?
Pazar günü işçinin yasal tatil hakkıdır. Haftalık çalışma saati 45 saattir. 45 saati aşan çalışmalar işçiye mesai olarak yazılır. Cumartesi günü haftalık çalışma dahilinde ise cumartesi izin sayılmaz. Hafta içi 45 saat doluyor ise cumartesi fazla mesai sayılır. İşçinin iş akdine göre değerlendirme yapılmalıdır.
Yıllık izin maaştan kesilir mi?
Yıllık izin maaştan kesilmez. Kazanılmış ve yasal dinlenme hakkıdır. İş akdi sona ermişse, kullanılmayan kısım üzerinden nakdi olarak ödeme yapılır.
İstifa edince yıllık izin parası alınır mı?
İş akdinin sona erme sebebinin önemi olmamakla birlikte istifa edince yıllık izin parası alınabilir.
Devlet memurunun yıllık izin süresi ne kadar?
1 yıl ile 10 yıl arası 20 gün, 10 yıldan fazla kıdemde 30 gündür.
Asgari ücretlinin 14 günlük yıllık izin ücreti ne kadar?
20.002 TL brüt maaş alan asgari ücretlinin günlük kazancı 666,733 TL’dir. 14 gün izin hakkı varsa 14X666: 9334,26 TL alacaktır. 1400 TL gelir vergisi, 1400 TL SGK payı ve 70,84 TL damga vergisi kesintisi devlet tarafından yapılır. Net olarak eline 6463,42 TL geçer.
Av. Cem Baş
Avukat Cem Baş; Araç Değer Kaybı alanında uzmanlık kazanmış olup, İş Hukuku, Ticaret Hukuku, İdare Hukuku, Ceza Hukuku ve Vergi Hukuku alanlarında hizmet vermektedir.